تجهیزات اصلی ساختمان
امروزه با افزایش رو به رشد جمعیت، نیاز مردم به ساختمان هایی که دارای تجهیزاتی مانند تهویه مطبوع، سیستم گرمایش و سرمایش، سیستم آب و فاضلاب مناسب، سیستم الکتریکی و برق ساختمان، سیستم اعلام و اطفا حریق، آسانسور، تصفیه آب و...هستند نیز رو به افزایش است. در ادامه مقاله بطور مجزا و کامل هرکدام از تجهیزات را بررسی می نماییم.
تهویه مطبوع در ساختمان
تهویه مطبوع یکی از اصلی ترین سیستم های مورد استفاده در ساختمان ها است که برای ایجاد شرایط آب و هوایی مطلوب و راحت برای ساکنان و کاربران ساختمان استفاده می شود. این سیستم شامل سه بخش اصلی است: گرمایش، سرمایش و تهویه مکانیکی. در ادامه به بررسی دستگاهها و سیستم هایی که در این سیستم استفاده میشوند می پردازیم.
کولرها یا کندانسورها : این دستگاهها برای تولید سرما یا گرما به کار میروند. در کولرهای گازی، گاز فشرده به مایع تبدیل می شود و در اثر انتقال حرارت با محیط خنک شده و سرما تولید میکند. در کولرهای الکتریکی، هوای گرم از محیط جذب و سپس هوای خنک تولید میشود.
فنهای تهویه : این دستگاهها برای جابجایی هوا در ساختمان استفاده میشوند. آنها هوای گرم یا سرد را به اتاقها منتقل میکنند و برای ایجاد جریان هوا و تهویه مناسب استفاده میشوند.
دمندهها و بخاریها : این دستگاهها برای تولید گرما در ساختمان استفاده میشوند. دمندهها از انرژی الکتریکی یا گاز استفاده میکنند تا هوا را گرم کنند و بخاریها از احتراق سوخت برای تولید گرما استفاده میکنند.
تصفیه کنندههای هوا : این دستگاهها برای تصفیه هوا از ذرات معلق، آلودگیها و بوهای نامطبوع استفاده میشوند، بطوری که آنها هوا را تصفیه کرده و هوای تمیز و سالمی را در محیط ایجاد میکنند.
این دستگاهها با همکاری یکدیگر، هوای مطلوب را در ساختمان ایجاد میکنند و برای تنظیم دما، رطوبت و تهویه مناسب مورد استفاده قرار می گیرند.
تهویه مطبوع در سالن های اجتماعات مانند سینما :
برای تهویه مطبوع سینما میتوان از چیلر، کولر گازی و اسپلیت استفاده کرد. چیلر یک دستگاه تهویه مطبوع صنعتی است که برای ساختمانهای بزرگ مانند سینماها مناسب است. این دستگاه از طریق یک سیستم خنک کننده آبی یا هوایی، هوای گرم را از داخل سینما جمعآوری کرده و آن را خنک میکند و سپس به داخل سالن منتقل میکند.
کولر گازی یکی دیگر از دستگاه های تهویه مطبوع است که از گاز فشرده برای خنک کردن هوا استفاده میکند.این دستگاه معمولاً برای فضاهای کوچکتر مانند اتاقها یا فضاهای کوچکتر سینماها مناسب است.
استفاده از اسپلیت هم امروزه مرسوم است و کارکرد آن به این صورت است که از یک واحد داخلی و یک واحد خارجی تشکیل شده است، واحد داخلی در داخل سالن سینما نصب میشود و هوای گرم را جمعآوری کرده و آن را خنک میکند و سپس به داخل فضا منتقل میکند، در حالی که واحد خارجی در خارج از ساختمان نصب میشود و هوای گرم را به بیرون انتقال میدهد.
سیستم گرمایش و سرمایش ساختمان
سیستم گرمایش و سرمایش در ساختمان برای ایجاد شرایط مناسب حرارتی و رطوبتی در داخل ساختمان استفاده میشود. این سیستم شامل تجهیزات و دستگاههایی مانند گرمکنها، شوفاژها، کولرها، بخاریها، رادیاتورها، کانالهای هوا، ترموستاتها، تصفیهکنندههای هوا و سیستمهای تهویه مطبوع میباشد. این تجهیزات برای ایجاد دمای مطلوب در داخل ساختمان در فصلهای سرد و گرم سال استفاده میشود. در ادامه به بررسی موتورخانه و شوفاژ خانه می پردازیم و تفاوت ساختمان های دارای موتورخانه با ساختمان هایی که از پکیج استفاده می کنند را می گوییم.
موتورخانه و شوفاژخانه :
در فصول سرد و زمستانی سال به جهت گرمایش محیط و همچنین فراهم نمودن آب گرم برای افزایش رفاه و کیفیت زندگی، اغلب از سیستم ها و تجهیزات گرمایشی استفاده می کنند. مواردی از قبیل پکیج، رادیاتور، مشعل، دیگ یا بویلر و هیتر گرمایشی و ... جزئی از سیستم ها و تجهیزات گرمایشی بشمار می روند.. سیستم های گرمایشی دارای تفاوت هایی هستند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم. بعضی از سیستم های گرمایشی مانند هیتر و پکیج به تجهیزات دیگر وابسته نیستند و می توانند فعالیت خود را بدون نیاز به آن ها ادامه دهند اما برخی دیگر از سیستم های گرمایشی مانند موتورخانه به تجهیزات و سیستم های دیگری از قبیل دیگ، مشعل، مبدل و... وابسته هستند و در صورت خرابی یا مشکل داشتن هر کدام از این موارد، کل سیستم به مشکل می خورد. سیستم موتورخانه که اغلب در قسمت زیر زمین ساختمان ها قرار می گیرد به عنوان یک منبع مرکزی برای گرمایش ساختمان به حساب می آید. هنگامی که در ساختمان ها موتورخانه وجود داشته باشد دیگر نیازی به نصب جداگانه پکیج برای فراهم نمودن آب گرم واحد های یک ساختمان نمی باشد. در فصول سرد و زمستانی، عملکرد موتورخانه به واسطه فن کویل و رادیاتور به جهت گرمایش محیط انجام می شود.
سیستم گرمایش در خانه سالمندان :
تامین گرمایش خانه سالمندان در منطقه سردسیری را می توان در الویت قرار داد که این امر با استفاده از تجهیزات زیر انجام می شود.
سیستم گرمایش مرکزی : نصب یک سیستم گرمایش مرکزی که از طریق یک یا چند دستگاه گرمایشی مانند پکیج و رادیاتورها انجام می شود.
پکیجهای گرمایشی : نصب پکیجهای گرمایشی گازی یا الکتریکی که برای تامین گرمایش و آب گرم ساختمان استفاده میشود.
رادیاتورها : با استفاده از رادیاتورهای گرمایشی که به صورت محلی در اتاقها نصب شده می توان گرمایش محیط را فراهم کنیم.
سیستم گرمایش از کف : نصب سیستم گرمایش از کف سیستم که در کف اتاقها و برای گرم کردن فضا استفاده میشود.
سیستم هوای گرم : نصب سیستم گرمایشی مبتنی بر هوا که از طریق باد گرم به اتاقها گرمایش فراهم میکند.
عایقهای حرارتی : اطمینان از اینکه ساختمان به خوبی عایقبندی شده و از دست دادن بیهوده گرما جلوگیری شود.
سیستم آب و فاضلاب ساختمان
سیستم آب و فاضلاب در ساختمان سازی شامل اجزاء مختلفی است که برای تأمین آب تمیز و دفع فاضلاب استفاده میشود. این اجزاء شامل پمپ لجن کش (برای حذف لجن و ذرات جامد از فاضلاب)، پمپ آب (برای انتقال آب به سیستمهای مختلف مانند سیستمهای آب گرم و سرد و یا سیستمهای آبیاری)، دستگاه تصفیه آب (برای حذف ذرات و مواد آلی از آب) و الکتروموتور (برای ایجاد حرکت و فشار لازم برای انتقال آب) میباشد. این اجزاء با همکاری یکدیگر، به تأمین آب تمیز و دفع فاضلاب به صورت موثر کمک میکنند.
سیستم الکتریکی ساختمان
سیستم الکتریکی در ساختمان سازی شامل اجزاء مختلفی است که برای تأمین برق به انواع تجهیزات و دستگاههای مختلف استفاده میشود. این اجزاء شامل ترانسفورمر (برای تبدیل ولتاژ برق)، پنل برق (برای توزیع برق به اتاقها و تجهیزات)، سیم و کابل (برای انتقال برق)، سوئیچ و پریز (برای روشن و خاموش کردن دستگاهها و اتصال تجهیزات به برق) و الکتروموتورها (برای تأمین نیروی مورد نیاز برای حرکت دستگاهها و تجهیزات) میباشد.
ترانسفورمر : این دستگاه برای تبدیل ولتاژ برق از یک مقدار به مقدار دیگر استفاده میشود. به عنوان مثال، برای تبدیل ولتاژ برق از سطح بالا به سطح پایین و بالعکس.
پنل برق : این دستگاه برای توزیع برق به اتاقها و تجهیزات مختلف استفاده میشود. از طریق پنل برق، برق به نقاط مختلف ساختمان توزیع میشود.
سیم و کابل : این اجزاء برای انتقال برق در ساختمان ها استفاده میشود، سیمها و کابلها برق را از منبع تولید برق به مصرفکننده منتقل میکنند.
سوئیچ و پریز : این اجزاء برای روشن و خاموش کردن دستگاهها و اتصال تجهیزات به برق استفاده میشود.
الکتروموتورها : این دستگاهها برای تأمین نیروی مورد نیاز برای حرکت دستگاهها و تجهیزات مختلف استفاده میشود. به عنوان مثال، در پمپها و وسایل حمل و نقل برای تأمین نیروی مورد نیاز برای حرکت و کارکرد صحیح این دستگاهها از الکتروموتور استفاده میکنند.
سیستم اعلام و اطفا حریق در ساختمان ها
در ساختمان سازی از لوازم آتش سوزی مختلفی استفاده میشود تا در صورت وقوع حریق، امکان اطفاء حریق و نجات افراد را فراهم کند. این لوازم شامل موارد زیر میشود:
آتشگیرها : آتش گیرها شامل آتش گیرهای دیواری و سقفی است که در صورت وقوع حریق می توانند آتش را خاموش کنند.
خطوط آتشنشانی : این تجهیزات شامل لولهها و شیرهای آب آتشنشانی است که در ساختمان نصب میشود تا در صورت وقوع حریق، آب به نقاط مختلف ساختمان توزیع شود.
آتش فشانهها : شامل آتشفشانه های دیواری و سقفی است که برای اطفاء حریق در مراحل اولیه استفاده میشود.
سیستمهای اعلام حریق : تجهیزاتی مانند دتکتورهای دودی و حرارتی، زنگها، آژیرها و نمایشگرهای اعلام حریق است که در صورت وقوع حریق، اعلام میکند. پیشنهاد می کنیم در صورتی که تمایل دارید با سیستم های اعلام حریق آشنایی بیشتری کسب کنید و مطالبی با جزئیات بیشتر دریافت کنید، مقاله نقش سیستم اعلام حریق در ساختمان را مطالعه نمایید.
سیستمهای اطفاء حریق : این سیستمها شامل سیستمهای اطفاء حریق اتوماتیک و دستی است که برای اطفاء حریق استفاده میشوند.
همچنین از مواد ساختمانی ضد آتش مانند جعبههای آتشنشانی، عایقهای حرارتی و مصالح مقاوم در برابر حرارت استفاده میشود تا احتمال وقوع حریق را کاهش دهد و امنیت ساختمان را افزایش دهد.
اعلام و اطفا حریق در کتابخانه :
نصب سیستمهای آتشنشانی مانند آبپاشها، سیستمهای خشک کن، اسپرینکلرها و آتشنشانی اتوماتیک میتواند در مواقع بروز حریق به حفاظت از کتابها کمک کند. به عبارت دیگر، این سیستمها میتوانند به صورت خودکار در صورت وقوع حریق، آتش را خاموش کرده و از آسیب به کتب جلوگیری کنند. استفاده از جعبهها یا کاورهای ضد آتش نیز برای محافظت مستقیم از کتابها در صورت وقوع حریق میتواند مفید باشد. آموزش به کارکنان و کاربران در مورد رفتارهای ایمنی در صورت وقوع حریق و استفاده صحیح از تجهیزات حفاظتی نیز بسیار مهم است.
تصفیه آب درمنازل مسکونی
برای تصفیه آب آشامیدنی در ساختمانهای مسکونی، میتوان از چندین فیلتر دستگاه تصفیه آب مختلف استفاده کرد. در ادامه به برخی از این فیلترهای دستگاه تصفیه آب اشاره خواهیم کرد.
فیلترهای آب : این فیلترها برای حذف ذرات معلق، خاک و ذرات ریز از آب استفاده میشوند این فیلترها میتوانند شامل فیلترهای ساده، فیلترهای کربن فعال و فیلترهای رزینی باشند.
اسمز معکوس : این فیلترها برای حذف املاح معدنی، باکتریها و ویروسها از آب استفاده میشوند. اسمز معکوس یکی از روشهای پیشرفته و به روز تصفیه آب میباشد.
نرمکننده آب : این دستگاهها برای کاهش سختی آب و حذف یونهای فلزی موجود در آب استفاده میشوند. از این دستگاه برای مناطقی با سختی آب میتوان استفاده کرد.
ضدعفونی کنندههای نوری : برای استفاده از نور ماوراءبنفش برای کشتن باکتریها و ویروسها در آب کاربرد دارند.
تصفیهکنندههای هوا : برای حذف گازهای محلول و ذرات معلق موجود در آب استفاده میشوند.
در مقاله آشنایی با دستگاه تصفیه آب بطور کامل و جامع دستگاه تصفیه آب و فیلترهای مورد استفاده در آن را بررسی کردیم.
نظافت استخر ویلاهای بزرگ
ساختمان های ویلایی و آپارتمانی که استخر دارند لازم است نسبت به نگهداری آن اقداماتی انجام دهند، این نگهداری شامل نظافت استخر و پاکیزه کردن آب مصرفی آن است. برای تمیز کردن استخر لازم است تمام آب موجود در استخر تخلیه شود که به صورت دستی عملا کاری وقت گیر و پر زحمت می باشد، در اینجاست که می توانیم با استفاده از پمپ کف کش با سرعت زیاد آب استخر را تخلیه کنیم و به نظافت آن بپردازیم، در ادامه مراحل تخلیه آب استخر با کمک پمپ را بررسی می نماییم.
ابتدا تجهیزات لازم مانند یک پمپ شناور، یک شلنگ تخلیه، یک منبع برق، ابزاری برای اتصال ایمن شلنگ را آماده کنید. لباس حفاظتی مناسب مانند دستکش و کفش لاستیکی بپوشید و در نظر داشته باشید که کار با برق در یک محیط مرطوب خطرناک است و لازم است لباس ایمن بپوشید و پس از آن محل تخلیه آب را مشخص کنید، بعد از این مرحله با توجه به دستورالعمل های لازم پمپ را داخل استخر قرار دهید و مطمئن شوید غوطه ور شده است در مرحله بعد با وصل کردن شلنگ تخلیه و وصل کردن پمپ به یک منبع تغذیه مناسب پمپ را روشن کنید تا تخلیه آب صورت بگیرد. زمانی که تخلیه آب به اندازه مورد نظر انجام شد پمپ را خاموش و از استخر خارج کنید.
آسانسور
آسانسور برای انتقال افراد و بارها به طور عمودی بین طبقات مختلف یک ساختمان استفاده میشود. آسانسورها شامل چند بخش اصلی هستند که شامل موارد زیر میشوند :
کابین : این بخش شامل فضایی است که افراد یا بارها در آن جابجا میشوند. کابین معمولاً با درهایی که به صورت خودکار یا دستی باز بسته میشوند، مجهز است.
موتور : این بخش از آسانسور برای ایجاد حرکت عمودی کابین استفاده میشود. موتور معمولاً در بالای ساختمان یا در مکانی مشابه نصب میشود.
سیستم کنترل : این بخش شامل تجهیزات الکترونیکی و مکانیکی است که برای کنترل حرکت آسانسور، تنظیم سرعت و توقف در طبقات مختلف استفاده میشود.
سیستم تعلیق : این بخش شامل کابلها، برجستهها و سیستمهای تعلیق است که کابین را به موتور متصل میکنند و حرکت عمودی آسانسور را فراهم میکنند.
همچنین آسانسورها معمولاً دارای سیستمهای ایمنی مانند سیستمهای آتشنشانی، سیستمهای تعلیق اضطراری و سیستمهای ایمنی دیگر هستند تا ایمنی افراد در آن ها را تضمین کنند.
سخن آخر
در این مقاله راجع به تجهیزات مورد استفاده در ساختمان سازی به اختصار توضیح دادیم و سعی کردیم دید کلی راجع به آن را برای شما ارائه دهیم، شما می توانید برای کسب اطلاعات یا مطالعه بیشتر راجب هر محصول به سایت ما به نام تیوان صنعت مراجعه کنید و یا از طریق راه های ارتباطی ما که شامل بخش مشاوره تخصصی سایت تیوان صنعت، چت آنلاین و ارتباط تلفنی است، سوالات خود را مطرح کنید. کارشناسان و مشاوران با تجربه ما در کمترین زمان ممکن پاسخگو خواهند بود. ما در تیوان صنعت در تلاشیم تا ضمن تضمین اصالت کالای انتخابی تان، تجربه خریدی شیرین را برای شما رقم بزنیم.