
تعریف الکتروموتور و عملکرد آن
الکتروموتور و یا موتور الکتریکی (Electric Motor) دستگاهی است که انرژی الکتریسیته را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند. الکتروموتورها دارای انواع گوناگونی هستند و تفاوت هایی در منبع تغذیه خود دارند که به همین سبب به دو بخش جریان متناوب (AC) و جریان مستقیم (DC) تقسیم بندی میشوند. الکتروموتورهای القایی که یکی از پرطرفدار ترین الکتروموتور های AC هستند، بسیار در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند. الکتروموتورهای القایی از دو نوع الکتروموتور سه فاز (3ph) و الکتروموتور تک فاز (1ph) تشکیل میشوند. الکتروموتور های سه فاز با توجه به این نکته که از برق سه فاز استفاده میکنند، قدرت و راندمان بالاتری نسبت به الکتروموتور های تک فاز دارند و به همین منظور انتخاب مناسب تری برای کارهای صنعتی و سنگین هستند. توان مورد استفاده در الکتروموتور های سه فاز بیشتر از الکتروموتور های تک فاز نیز است. این نوع الکتروموتورها در آسانسور ها، بالابر ها و صنایع پتروشیمی ونساجی مورد استفاده قرار میگیرند.
به طور کلی عملکرد الکتروموتور بدین صورت است که یک هادی حامل جریان، در یک میدان مغناطیسی قرار گرفته و نیرویی بر آن اعمال میشود که در ادامه و به وسیله آن انرژی مکانیکی به وجود می آید. امروزه در سرتاسر دنیا برای بکار انداختن دستگاه های برقی وهمچنین تامین برق از الکتروموتور استفاده میشود.
الکتروموتورها اغلب در صنایع متنوعی مانند خودروسازی، صنایع نفت و پتروشیمی، صنایع تهویه هوا، صنایع مواد غذایی و تولیدات صنعتی کاربرد دارند.
الکتروموتورها از نظر ساختار به دو بخش الکتروموتور عمودی و الکتروموتور افقی دسته بندی میشوند.
الکتروموتورهای افقی و کاربرد آن در صنعت
الکتروموتورهای افقی به دلیل ساختار ویژه ای که دارند، جزیی از مهم ترین الکتروموتورهای مورد استفاده در صنعت قرار دارند. نحوه قرارگیری این نوع الکتروموتورها همانطور که از نامش پیداست، بطور موازی با زمین و افقی است که به همین دلیل میتوان به 3 ویژگی مهم آن اشاره کرد.
1. امکان جابه جایی راحت تر
2. نصب آسان و راحت تر موتور
3. سهولت در دسترسی به قطعات جانبی، فیلتر ها و روانکارها و...
این دستگاه ها توانایی فراهم کردن گشتاور ثابت و گشتاور متغیر را دارند همچنین با توجه به ساختار کوچکتری که دارند، فضای کوچکتری را نیز اشغال کرده و میتوانند در سرعت های مختلف کار کنند. این الکتروموتور ها با قابلیت انتقال بار های سنگین و برای محیط های صنعتی ساخته شده اند.
نکات حائز اهمیت در نصب الکتروموتور افقی
هنگام نصب الکتروموتورهای افقی به نکاتی باید دقت کافی شود تا از مشکلات و خسارت محتمل جلوگیری شود. مهم ترین نکته این است که باید به تراز بودن سطح نصب دقت لازم و زیادی شود چراکه در صورت تراز نبودن سطح نصب، مشکلاتی از قبیل لرزش و تکان های الکتروموتور در حین کار و افزایش شدید مصرف انرژی پیش می آید.
الکتروموتورهای عمودی و کاربرد آن در صنعت
الکتروموتورهای عمودی به دلیل نحوه نصب آن ها که بصورت عمودی است و روتور به سمت پایین کشیده میشود، به طور مخصوص برای کاربردهایی از قبیل تأسیسات فاضلاب، تصفیه خانه های آب، پروژه های دریایی و در پمپ های چاه عمیق در صنعت طراحی شده اند. یکی دیگر از مزیت های الکترومورهای عمودی این است که نیاز به کوپلینگ ندارد و در نتیجه دستگاهی کارآمدتر و فشرده تری ایجاد میکند. لازم به ذکر است که روانکاری این نوع الکتروموتورها باید بصورت منظم صورت گیرد و نیاز بیشتری به تعمیر و نگهداری دارند. برای بهینه کردن عملکرد دستگاه و افزایش طول عمر دستگاه بهتر است تا نظارت دوره ای برای سایش یاتاقان ها انجام گیرد.
یکی از مهم ترین دلیل خرابی زودهنگام بلبرینگ در الکتروموتورهای عمودی، استفاده کردن روانکار نامناسب در دستگاه است. اصلی ترین رکن در تعمیر و نگهداری الکتروموتورهای عمودی، روانکاری مناسب است و در انتخاب روانکار مناسب باید به عواملی از قبیل رطوبت، دما، سرعت موتور، آلودگی های محیطی و نوع بلبرینگ ها دقت کافی شود. دستورالعمل های شرکت سازنده برای انتخاب مناسب ترین روانکار اغلب در کاتالوگ و یا روی پلاک دستگاه وجود دارد، بهتر است از دستورالعمل های گفته شده برای بهبود عملکرد دستگاه و جلوگیری از هرگونه مشکل پیروی کنید.
نکات حائز اهمیت در نصب الکتروموتور عمودی
قبل از راه اندازی الکتروموتورعمودی، بهتر است از روغن کاری آن مطمئن شویم چراکه اگر روغن آن کم باشد، عملکرد موتور بصورت خشک و کند کار میکند و در ادامه هنگامی که حرارت افزایش یابد، احتمال سوخت موتور نیز افزایش میابد. لازم به ذکر است که زمانی که موتور سرد است اندازه گیری روغن انجام شود.
تفاوت های الکتروموتور عمودی و الکتروموتور افقی
الکتروموتورهای عمودی و افقی هنگامی که طبق اصول انتخاب و نصب شوند، از لحاظ قدرت و راندمان تفاوتی باهم ندارند و هردو راندمان و قدرت یکسانی را در اختیار مصرف کننده قرار میدهند. الکتروموتورهای عمودی به دلیل نداشتن گیربکس، صدای کمتر و پایین تری تولید میکنند و همچنین به سبب کاربرد الکتروموتورهای عمودی در مکان های تحت فشار بالا، فضای اشغالی کمتری نسبت به الکتروموتورهای عمودی نیاز دارند. الکتروموتورهای افقی به دلیل طراحی ویژه ای که دارند از نصب و نگهداری آسان تری نیز برخوردار هستند.
الکتروموتور های عمودی به دلیل طراحی خاصی که دارند لرزش نسبتا بیشتری را تجربه میکنند چراکه الکتروموتورهای افقی به طور محکم به یک سطح سخت وصل میشوند و دارای پایه هستند اما در الکتروموتور های عمودی تنها قسمت پایینی به فلنج وصل شده و باقی بخش ها آزاد هستند.
انتخاب بین الکتروموتور عمودی یا الکتروموتور افقی ؟؟؟
بطور کلی برای انتخاب الکتروموتور مناسب، شما باید به عواملی از قبیل فضای اشغالی و کاربرد الکتروموتور نسبت به نیاز های خودتان توجه کنید. هنگامی که فضای کم و محدودی دارید و نیاز به انتقال بارهای سنگینتری دارید، بهترین انتخاب برای شما الکتروموتورهای افقی هستند اما اگر فضای مورد استفاده شما بیشتر است و یا برای فعالیت هایی در دریا و زیر آبی بهترین انتخاب الکتروموتور عمودی است.
سخن آخر و نتیجه گیری
ما سعی کردیم تا بطور کامل بررسی های لازم بین الکتروموتورهای افقی و الکتروموتورهای عمودی را انجام دهیم تا شما عزیزان بعد از مطالعه این مقاله الکتروموتورمورد نیازتان را با توجه به کاربردی که نیاز دارید انتخاب کرده و خرید مطمئن و راحتی را تجربه کنید. اگر هنوز سوالی ذهنتان را مشغول کرده و یا ابهامی در انتخاب خود دارید میتوانید در قسمت مشاوره تخصصی سایت تیوان صنعت و یا با شماره های تیوان صنعت و یا در قسمت چت آنلاین سایت با مشاوران و کارشناسان با تجربه ما در ارتباط باشید. ما در تیوان صنعت همواره در تلاشیم تا ضمن تضمین اصالت کالا و تضمین مناسب ترین قیمت در بازار، شما همراهان تیوان صنعت در ابتدا کالای مورد نیازتان را انتخاب کرده و تجربه خریدی راحت با بهترین قیمت را رقم بزنید.
نظرات کاربران
0 نظر